Lateks Alerjisi Nedir? Lateks Alerjisi Olanlar Hangi Eldiveni Kullanmalı?

Lateks Alerjisi Nedir? Lateks Alerjisi Olanlar Hangi Eldiveni Kullanmalı?

Lateks Alerjisi Nedir? Lateks Alerjisi Olanlar Hangi Eldiveni Kullanmalı?

Pandemi sürecinin yaşamımıza kattığı değişikliklerle birlikte, eldivenler geçmişten çok daha sık kullanılıyor. Tek kullanımlık lateks eldivenler gıda sektöründen kozmetiğe, imalat süreçlerinden hizmet sektörüne kadar çok sayıda alanda temel iş gereçleri haline geldiler. Elbette eldiven kullanımının artması, çeşitli alerjik reaksiyon şikayetlerinde de bir yükseliş yaşanmasına sebep oldu. Lateks alerjisi olan pek çok birey, lateks eldiven kullanımı dolayısıyla cildinde konforsuzluk, hassasiyet ve kaşınma şikâyeti rapor etti. Peki, bu alerjik reaksiyonlara yoğunluklu olarak sebep olan lateks alerjisi nedir? Lateks alerjisi olanlar hangi eldivenleri kullanmalı? Eldiven Dünyası uzmanları yanıtlıyor.

Lateks Alerjisi Nedir?

Lateks eldivenler, kauçuk ağacından elde edilen doğal bir sıvı ile elde edilir. Kullanılan sıvı içerisinde çeşitli proteinler bulunmaktadır. Bu proteinlere alerjisi olan bireyler ise genellikle bu doğal kauçuk ile temasa geçtiklerinde çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterirler. İlgili proteinlere tolerans gösteremeyen vücut hücreleri, onları zararlı birer ajan olarak işaretler ve bağışıklık sisteminin savunma süreci kaşınma, sivilcelenme, konforsuzluk hissine yol açar.

Lateks alerjisi nasıl anlaşılır?

Lateks eldiven kullandıktan sonra yaşadığınız konforsuzluk hissi aşağıdaki semptomları barındırıyorsa, lateks eldiven yerine nitril alternatiflere yönelmeniz mantıklı olabilir:
Derinizde kaşındı ve kızarıklık deneyimi
Burun akıntısı, sık sık hapşırık, kaşıntı
Herhangi bir uyaran yokken gerçekleşen nefes darlığı, astım benzeri semptomlar
Boğazda ödem birikmesi, ileri düzeyli alerjilerde bilinç kaybı
Gözlerde kaşıntı ve rahatsızlık hissi, kızarıklık, önlenemeyen sulanma
Lateks alerjiniz olup olmadığını anlamak için ürünü öncelikle kolunuzla temas ettirmeniz ve gerçekleşen temastan sonra alerjik herhangi bir reaksiyon alıp almadığınızı kontrol etmeniz tavsiye edilir.

Lateks eldiven alerji yapar mı?

Lateks eldivenlerin üretiminde doğal kauçuk maddesi kullanılır ve bu madde çeşitli proteinler içerir. Dolayısıyla evet, eğer söz konusu proteinlere alerjiniz varsa lateks eldiven çeşitli reaksiyonlar göstermenize sebep olacaktır.

Lateks alerjisi kendiliğinden geçer mi?

Lateks eldiven kullanımından sonra alerjik reaksiyon gösterdiğinizi fark ettiyseniz kullanımı hemen bırakmanız ve vücudunuzun latekse temasını kesmeniz tavsiye edilir. Lateks duyarlılığınızın seviyesine göre reaksiyonlar kendiliğinden geçebilse de bir profesyonele danışmanızı Eldiven Dünyası uzmanları olarak tavsiye ediyoruz.

Lateks Eldiven Yerine Ne Kullanılır?

1980 yıllarında popülerliği artan lateks eldivenler, sebep oldukları alerjik reaksiyonlardan sonra alternatif arayışına girilmesine sebep oldu. Yaklaşık on yıl kadar sonra üretilen ve bugün piyasada halen oldukça popüler olan nitril eldivenler 1990 dönemlerinde ortaya çıktı. Nitril eldivenler, içerisinde doğal lateks barındırmayan, dolayısıyla lateks içindeki proteinlere hassasiyeti olan bireylerin kullanımına uygun olan hijyenik araçlardır.

Nitril Eldiven Ne İşe Yarar? Nitril Muayene Eldiveni Nedir?

İçerisinde doğal kauçuk barındıran ve yüksek oranda alerjik reaksiyona sebep olan lateks eldivenlerden farklı olarak, nitril eldivenler alerjik reaksiyona sebep olmazlar. Bu eldivenler;
İnşaat işçileri tarafından,
Çeşitli kimyasallarla sürekli çalışması gereken bireyler tarafından,
Alkol bazlı ürünlerle temas halinde olanlar tarafından,
Hastane çalışanları tarafından,
Doktorlar, veterinerler ve diğer sağlık çalışanları tarafından kullanılabilmektedir.
Kimyasal ürünlerle temasında kısa sürede bozulma göstermeyen dayanıklı nitril bazlı malzeme, kullanıcıların ellerini bu materyallerden korumasını sağlarken, materyallerle teması engellediği için hijyenik bir çalışma ortamı yaratır.

Nitril Eldiven Alerji Yapar Mı?

Evet, nitril alerjisi olan bireyler için nitril eldivenler de çeşitli semptomların görülmesine sebep olabilir. Fakat lateks alerjisi olan kişilerle kıyaslandığında, nitril alerjisi çok daha nadir görülen bir problemdir. Bu yüzden ‘’muayene eldiveni’’ olarak da adlandırılan lateks eldivenler yerine hassas bireyler için çoğu zaman nitril ürünleri tavsiye ediyoruz.

Peki, eldiven alerjisi hangi faktörlere bağlı olarak oluşuyor?

Satın alınan eldivenin pudralı ya da pudrasız olması, alerjik reaksiyon gösterme sıklığını değiştirebilir. Pudralı eldivenler genelde daha yüksek oranda alerjik semptoma sebep olur. Ne var ki, pudrasız eldivenlerin cildinizi tahriş etme ihtimali çok daha yüksektir.
Eldivenin el ile temas süresi, alerjik reaksiyon gösterme ihtimalini etkiler. Gerekenden uzun bir süre boyunca havasızlık ve temas hali, cildinizi hassaslaştırabilir.
Eldivenler üretilirken kullanılan materyal, alerjik reaksiyon oluşturma ihtimalini etkiler. Örneğin nitril eldivenler petrol hammaddesi ile üretilirken, lateks eldivenler kauçuk ham maddesinden üretilir. Alerjik reaksiyonlar da kullanılan ham maddelere paralel olarak oluşabilir.

Türkiye’de Lateks Eldiven Üreticileri: Endüstriyel Lateks Eldiven Satın Alın

10 yılı aşkın süredir kurumsal olarak muayene eldiveni temini gerçekleştiren bizler, dünya standartlarında, güvenilir, yüksek kaliteli ve hijyenik çalışma araçları ile sizleri buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Has-Pet markası ile piyasaya sürdüğümüz pudralı lateks, pudrasız lateks, nitril ve masterforce (nitril malzemesinden üretilmiştir) eldivenler ile herkese hitap etmeyi, endüstriyel kullanım ve market kullanımı için ulaşılabilir seçenekler yaratmayı hedefliyoruz. Toptan siparişleriniz, endüstriyel ya da günlük kullanım amaçlı satın alım talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.